Ans Bakker (Zwartsluis - 1963)

Ans Bakker volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, aan de Nationale schildersschool te Zwolle en aan het IKA in Mechelen (B). Naast haar werk als kunstenaar, werkte ze jarenlang als free lance styliste voor o.a. Bijenkorf en voor grote evenementen.

Ans is glaskunstenaar. Ze is geboeid door 'levens'. De oorsprong, de ontwikkeling, de verlangens, dromen en waarheden. 

Bevroren levens
Voordat een nieuwe serie objecten in haar hoofd klaar is, kunnen er jaren overheen gaan. Als het opgraven van oude fossielen. Het groeit langzaam onder haar handen.

“Ik wil ervaren als oude volkeren, instinctief, oergedrag. Al duizenden jaren oud en hedendaags. Tijd is bevroren, tijd is bewustzijn.

“Schoonheid kun je overal leren zien, als je maar durft te ervaren" 
Het glaswerk van Ans is een voortdurend ontvouwen van schoonheid. De snelheid van het omvormen vanuit de hitte naar loom afkoelen. Van binnen naar buiten als een oerdrift. Een spanningsveld van bestaande vormen die als vanzelf in een andere vorm vloeien. Krachtig, onstuimig, en kwetsbaar maar altijd met een intensiteit die je vol liefde meeneemt naar alle vormen van het leven zelf.

Het werk "Zeeuws Licht no.1" is verkozen voor de overzichts-tentoonstelling  "NEW GLASS NOW"  2019/2020 – uiteindelijk oktober 2021 - een prestigieuze presentatie in het Corning Museum of Glass, New York.

Ans Bakker