Antonio Fuertes

Fuertes (1970, Andalusië - Spanje) volgde zijn opleiding voor beeldende kunsten aan de 'Universidad Complutense' in Madrid. Het laatste jaar, voor het behalen van zijn titel heeft hij aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht gestudeerd.

Licht vormt de rode draad in Fuertes’ oeuvre: ‘Ik stel me mijn doeken vaak voor als het toneel in een theater. Het licht heeft de rol van regisseur en bepaalt wat er op het toneel gaat gebeuren en wat de acteurs gaan doen. Zo brengt het licht het doek tot leven.’

Als ‘acteurs’ voert de schilder bekende elementen van klassieke stillevens op zijn toneel op, vooral fruit: ‘Tijdens mijn jeugd in Andalusië was er altijd en overal fruit; sinaasappels, citroenen, vijgen, mandarijnen, peren, ga zo maar door. Mijn vader had een 'huerta', een soort boomgaard, waar het mooiste en lekkerste fruit vandaan kwam. Voor mij was dat een waar paradijs.’

De techniek die hij hanteert is in lijn met die van klassieke meesterschilders uit de Gouden Eeuw zoals Rembrandt, Velázquez en Ribera. Door vele lagen verf -tenminste 18- over elkaar aan te brengen groeit het werk geleidelijk, waarbij het contrast tussen licht en donker altijd uitgangspunt blijft. Voor de onderste lagen gebruikt de kunstenaar alleen zwart en wit. Kleur voegt hij pas in de laatste lagen toe.

Soms kiest hij er zelfs voor het schilderij tonaal te houden en is een stilleven in zwart, wit en de daartussenin liggende grijstonen het gevoelige resultaat.

Deze vele lagen verf en het reliëf in de verfhuid, zorgen samen voor de diepte die zo kenmerkend is voor Fuertes’ stillevens.

Antonio Fuertes heeft diverse tentoonstellingen in galerieën, musea en instituten in onder meer Spanje, Nederland en Engeland.

Enkele werken uit onze collectie heeft hij in samenwerking gemaakt met kunstenaar/meubelmaker Kees Elffers. Lijsten van zebranohout of ijzer geven deze stillevens een extra dimensie.

Fuertes 22