Jan Verschoor (1943)

Beeldhouwer Jan Verschoor heeft talrijke monumentale kunstwerken uitgevoerd in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven. Veel van zijn vrije werken hebben een plaats gekregen in museale en particuliere verzamelingen.

Het oeuvre van de kunstenaar is omvangrijk en gevarieerd. Maar elk werk draagt het onmiskenbaar stempel van de maker. Ondanks zijn opleiding aan de Amsterdamse Rijksacademie volgens de figuratieve traditie koos Verschoor al snel voor de abstractie die hem meer ruimte bood voor het experimenteren met vormen en materialen. Het experiment zit de kunstenaar in het bloed. Naast kunststof, marmer, aluminium, staal en brons hebben ook hout en glas hun plaats in het creatieve proces. De eigenschappen van elk materiaal zijn voor hem steeds een uitdaging om de vorm te bereiken die hem voor ogen staat.

Rond 2007 raakt Jan gefascineerd door glas. Met meesterglasblazer Richard Price (ook in de collectie van Kunst + Co galerie) vervaardigt hij kleurrijke schalen en vazen. Ook ontwerpt hij een aantal grote glassculpturen.

Van messing, zink en geroest ijzer creëert Verschoor ‘barokke’ hangobjecten; ingenieuze composities die zijn opgebouwd uit een groot aantal sculptuurtjes.

Esthetische perfectie staat centraal in het werk van Verschoor. Zijn beelden kenmerken zich door vloeiende vormen en een glad gepolijst oppervlak. Ze kunnen van alle kanten bekeken worden; er is nooit sprake van een voor- of achterzijde. Vaak zijn ze draaibaar. Daardoor tonen de beelden steeds een ander gezicht.

Wij hebben een aantal messing hangobjecten in de collectie. Unieke werken die verleidelijk en subtiel hun glimmende vormen laten zien.

janverschoor3