Mart Visser

Al zolang Mart Visser een potlood of penseel kan vasthouden, tekent hij hoofden. De expressie van het gezicht in al zijn vormen is wat hem boeit. De kracht van een persoonlijkheid maakt het individu op het doek. Visser wordt geïnspireerd door zijn ontmoetingen en laat daarbij zijn intuïtie de vrije geest. Hij start met een blanco doek, niet wetende wat het gaat worden. Zijn werk als couturier en modeontwerper gaat over het aankleden van individuele vrouwen. De kracht van zijn werk ligt in de persoonlijke aandacht voor iedere vrouw die zijn creaties draagt. Hij leeft zich in en vertaalt zijn intuïtieve idee voor haar naar een driedimensionale creatie. Structuur, reliëf, textuur en techniek versterken het ontwerp. Dezelfde ingrediënten past Mart Visser toe in zijn kunstwerken.

Portretten in de ruige en abstracte opzet zoals Visser deze schildert staan in schril contrast met zijn modernistische en fijne belijning van zijn haute couture. De dynamische diversiteit aan materialen waarbinnen Visser creëert is de enige overlapping met zijn modecollecties.

Mart werkt zonder titels. Interpretatie is wat kunst doet voor de ander. "Ik vind het interessant om te zien hoe en welke keuzes mensen maken in mijn werk."

Mart Vissers heeft een grote en gevarieerde privécollectie. Deze bestaat uit portretten van klassieke stukken uit de veertiende eeuw, uit beeldhouwwerken, uit fotografie en moderne kunst. "Als toeschouwer omring je jezelf met de stilte die de persoon op het doek uitstraalt. Je gaat er als het ware in op. Op deze manier kijk ik ook naar een persoon, de contouren, de rimpels en de vlakverdeling van het gezicht. Eén enkele wijziging van een lijn verandert al direct de blik of uitdrukking van het gezicht. De afdruk van een gezicht of juist de speling met schaduw waardoor de contouren van het gezicht maar gedeeltelijk zichtbaar zijn, dan wordt een beeld voor mij interessant."

Wij hebben een mooie serie schilderijen en beelden van Mart in de collectie.

Mart Visser