Suus Kooijman (Stoutenburg - 1960)

Suus heeft gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

De schilderijen van Suus hebben door het gebruik van bijenwas, een transparant en immaterieel voorkomen. Een schilderij wordt hierdoor al snel een wandobject.
De warme bijenwas met de pigmenten vloeien door en over elkaar heen tot een voorstelling waarvan zij zelf vaak niet weet waar het naar toe zal gaan.

'Vaak intrigeren beelden die ik niet direct kan doorgronden mij veel meer, dan een beeld dat een duidelijke afgebakende boodschap, of compleet verhaal vertelt. De voorstelling mag voor de beschouwer vragen oproepen, een verhaal vertellen, of er gewoon zijn met iets wat je wilt toelaten, zoals een emotie, gedachten of herinneringen.
Je kunt zien dat er in de schilderijen meerdere was-/schilderlagen zijn. Het verhaal speelt zich hierdoor niet alleen aan de oppervlakte af, maar ook daaronder. Dankzij de transparantie van de was kun je als het ware in het schilderij doordringen, er is een zekere diepte, maar je weet niet waar die ophoudt, en wat zich daarin bevindt.' 

Suus heeft 2 werkrichtingen. De abstracte, veelal grote werken die door de toepassing van series gezaagde blokvormen een licht- en donkerspel creeeren. En de kleinere werken waar landschappen of mensen verdwijnen achter de oppervlakte...

suus Kooijman