Cara Louwman (1967)
In haar fotografie, collages en assemblages vangt Cara Louwman herinneringen en (familie)geschiedenis, vaak geïnspireerd door rariteitenkabinetten. Verleden en toekomst komen samen in het heden, waar Cara reflecteert op haar oorsprong. Ze maakt het onzichtbare zichtbaar en geeft verleden en toekomst een tastbare aanwezigheid.
“Wij zijn de som van onze ervaringen, gevormd door herinneringen. Soms kan een eenvoudig object een hele herinnering omvatten. Zo verzamelen we een leven lang dierbare voorwerpen en symbolen, elk een stukje van onze identiteit.”
Door te spelen met licht en donker creëert Cara gelaagde, artistieke scènes — letterlijk én figuurlijk een kenmerk van haar werk.
Na haar afstuderen aan de Fotovakschool in juli 2017 volgde ze een masterclass bij fotograaf Jan Rosseel (BredaPhoto) en postacademische programma’s aan de Fotoacademie.
Haar werk werd meermaals bekroond: in 2020 won ze de Siena Creative Photo Award voor haar serie Rooting en werd ze Book Photographer of the Year bij de Moscow International Photo Awards. Eerder won ze de eerste prijs bij de Tokyo International Foto Awards voor Wonder Room (2019) en werd geselecteerd voor GUP New Photography Talent.
Sinds haar debuut exposeerde Louwman in diverse galeries en musea, waaronder Frauen Museum Wiesbaden (2023), Galerie de Ploegh (2021-2023), Galerie Joseph le Marais in Parijs (2019), het Anima Mundi Festival tijdens de Venice Art Biennale (2019), BredaPhoto Festival (2018) en Museum de Fundatie (ZomerExpo 2017). Ook internationaal, zoals in India bij Alliance Française Gurgaon (2014).
Haar fotoboek Rooting maakt deel uit van de collecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Fotomuseum en de Koninklijke Bibliotheek.
