Martina Ziegler (Duitsland)

Sinds 2011 wijdt kunstenares Martina Ziegler zich voornamelijk aan het portret en past ze een vernieuwende techniek toe, waarmee ze een geheel nieuw perspectief op dit genre weet over te brengen.
Ze beperkt zich niet tot schilderen, maar integreert fotografie. Beginnend met een realistisch portret op canvas, wordt hier het "archetype" van de "meerdere abstracte portretten" - ook wel de "moedermatrix" gecreeerd. Vervolgens verandert Ziegler de samenstelling door met fragmenten te werken.De ogen van een bepaalde persoon, de mond of neus van een ander. Verschillende emoties, verschillende personen. Het splitsen en vervolgens weer in elkaar zetten van de gelaatstrekken doet denken aan kubistische trekken. Deze stap wordt in Zieglers creatieve proces 'cross-over' genoemd en illustreert de verbinding tussen de verschillende mensen in haar portretten. 

Ziegler combineert analoge schilderkunst met moderne digitaliteit. In haar recente werken zijn nauwelijks doeken te vinden, maar vooral gedigitaliseerde portretten, die in hoge resolutie als C-prints worden gedrukt en onder glas worden gepresenteerd. Zelf omschrijft ze dit concept als een "verstrengeling van intuïtieve schilderkunstige verbeelding en digitale deconstructie".
Deze benadering toont niet alleen de complexiteit van Zieglers techniek, maar ook die van haar visionaire en creatieve denken. 

 

M_ZIEGLER_72DPI_DSCN0034-1