PETER KEIZER

Peter Keizer – Amsterdam 1961

1981 – 1988 Gerrit Rietveld Academie A'dam | Rijksacademie A'dam | Royal College of Art London

Volgens de Engelse galeriehouder Nicholas Hills, is Peter Keizer een heel Hollandse schilder.
Hij heeft een bijzondere mix van eigenwijs 'can do-isme', realisme, warmte en de waardering van het essentiële, de dingen die er toe doen. Zijn schilderijen lijken te vlammen van energie die nog net door de loden lijst in toom wordt gehouden. En de heuvels van verf zouden gemakkelijk kunnen morsen tot iets driedimensionaals, iets sculpturaals.
De achtergrond suggereert een eindeloze diepte, terwijl de opgedikte bloesems slechts een klein deel zijn van een opzienbarende uitbarsting van de lente. Zijn schilderijen zijn mooi, vooral omdat er niet het geringste gebaar naar iets gemakkelijks aanwezig is.

Bovenop de uitsluitend fysieke aspecten van zo'n gewicht aan verf, wordt de liefhebber altijd gegrepen door een gevoel van het onafwendbare: dat dit precies is zoals het voelt op een lentedag, oog in oog met een tulp of in een landschap met vlinders.

Het is niet zo'n grote stap van een schilderij naar een beeld, behalve dat beeldhouwwerk nog meer speelsheid toestaat (wat in Peters geval niet geforceerd is), waardoor zijn eigen kleine hond plotseling een bundel opgewonden energie wordt.

Maar wat is onderscheidend aan een werk van Peter, dat wellicht geen andere kunstenaar ons zal geven?
Het moet 'm zitten in hetgeen hij kiest om te schilderen; om keer op keer te schilderen op zo'n fysieke, hongerige manier. Behalve dat dit schilderijen zijn die bijna uit hun voegen barsten onder hun enorme gewicht van kleur, weten de doeken het volstrekt tijdelijke, de overweldigende, vergankelijke vormen en de configuratie die door een moment overhoop worden gegooid, toch vast te leggen.
Kort gezegd roepen zij ons terug naar dat kostbare iets, een moment, het nu, dat eigenlijk het enige is wat wij hebben.

Wij hebben een uitgebreide collectie doeken en beelden van Peter in huis.

Schermafbeelding_2015-07-15_om_16.00.38