Rubins Spaans

Rubins J. Spaans, kunstschilder op Scheveningen

In een hoek van zijn atelier staan jerrycans met zeewater

Vanuit de grote ramen van zijn atelier zie je net de Tweede Haven van Scheveningen. Kunstschilder Rubins J. Spaans kan nog precies de plek aanwijzen waar zijn vader’s vissersbootje lag en vertellen hoe ze samen de Noordzee op gingen.

Nu staat hij met een staafje houtskool voor een groot doek. Oud, bruin schilderslinnen is het. Er wordt iets van een vrouwenhoofd zichtbaar. Zijn model leest een boek.

“Dit oude onbewerkte linnen is prachtig materiaal dat mijn pure werkwijze zichtbaar maakt omdat je fouten niet kan corrigeren,” zegt hij.

Op de radio een aria van Händel. Overal staan potten en pannen met noten, aarde, kleurstoffen en pigmenten. Gemaakt van paddenstoelen en ander natuurlijk materiaal, zelf bijeen gezocht in duin en bos.

In een hoek staan jerrycans met zeewater.

Alles in zijn werk draait om materiaalgebruik. Zijn sobere, oprechte werken weerspiegelen zijn fascinatie voor kwetsbaarheid en zijn hang naar de natuur. Hij tekent en schildert uitsluitend naar levend model.

Overigens heeft hij een hekel aan het gezwollen taalgebruik dat vaak komt met kunst. Als je hem vraagt wat hij nou eigenlijk doet, zegt hij: “Ik teken de mens en soms het dier.” Klaar.

Intussen staat een aantal van zijn werken buiten te drogen en te bleken in de lentezon. Portretten vol drama, vol emotie, gemaakt “in de natuur en met de natuur”.

Rubins is klassiek opgeleid in de technieken van de oude meesters en toch is hij ook de straatschilder gebleven die hij helemaal in het begin van zijn schilderscarrière was. Net zoals hij nog altijd heilig gelooft in de kracht van de schilderkunst. Maar dan met een geheel eigen interpretatie.

Een verbeelding van zijn prachtig, klassiek ogend model verschijnt op het doek. Met het werk vertelt hij over zichzelf als mens en kunstenaar. Romantische schilders… wat is het mooi dat ze nog bestaan!

Vincent ’t Sas (Schrijver op Scheveningen)

Momenteel hebben wij geen doeken van Rubins in de collectie. Wij verwachten echter weer mooi nieuw werk.

Rubins