Sandra van der Meulen

Vanaf 3 november is het werk van Sandra bij ons te zien!!

Grote gebaren, fragiele lijntjes, inkt, rijstpapier, tekst en transparantie, dat zijn hoofdelementen in het werk van Sandra van der Meulen. In een eigen abstracte beeldtaal geeft zij vorm aan haar ideeën over het leven. De eenvoud en puurheid van de gebruikte materialen zijn daarbij van essentieel belang; teksten en tekens een steeds terugkerend element, zij vormen een wezenlijk deel van de inhoud en compositie van het werk.

Als kind van een Chinese moeder en een Nederlandse vader bracht zij het grootste deel van haar kindertijd door in het Verre Oosten (Hong Kong en Singapore). In haar werk is deze invloed altijd aanwezig.

“Ik zoek naar een samengaan van de leegte en het transparante uit oosterse werken met de doorwerktheid die ik associeer met westerse kunst. Niet als onderwerp, maar als medium.

“Voor mij ligt de essentie van het werk niet zozeer in het streven naar schoonheid en perfectie van het beeld, maar in het uitdrukking willen geven aan denkbeelden en ideeën die betrekking hebben op het ervaren van leven. Het beeld als geheugen- steuntje om eerder verworven inzichten niet te verliezen. In dat beeld speelt het Japanse idee over de schoonheid van het niet-permanente, niet-perfecte en niet-complete een belangrijke rol.

Dat ik werk in een "gemengde techniek" is voor mij een vanzelfsprekende keuze. Ik combineer collage- en druktechnieken met diverse materialen, waaronder inkt, potlood, rijstpapier, kaasdoek, touwtjes en uitgetrokken draadjes en soms gevonden voorwerpen”.

Elk werk is in principe opgebouwd uit drie lagen. Elke laag verteld haar eigen verhaal, heeft haar eigen betekenis, materiaalgebruik en werkflow. Ik leg de lagen over elkaar heen. Door de transparantie van het rijstpapier, vormen de lagen samen weer een geheel.

Met deze manier van werken geef ik uitdrukking aan mijn ideeën over leven en verbondenheid.

kleiner